Arbuz – właściwości

Arbuz to owoc, którzy kojarzy się z upałami. To doskonałe orzeźwienie. Arbuz posiada wiele wody, więc idealnie nawadnia. Pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Arbuz jest dużym owocem o grubej skórze. Posiada on słodki i soczysty miąższ. Wyróżniamy arbuzy czerwone, żółte i pomarańczowe. Arbuz pochodzi z Afryki. Roślina ta lubi światło i ciepło. Arbuz to tak naprawdę prawie w 100% woda. To niskokaloryczny owoc. W 100 g owocu znajdziemy 30 kcal.

 

Pomimo, że nie posiada dużych ilości witamin i minerałów, warto go spożywać. Zawiera witaminę C, witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo znajdziemy w nim potas, magnez czy wapń. Arbuz jest źródłem przeciwutleniaczy. Pomagają one w obronie organizmu przed wieloma chorobami. Opóźniają proces starzenia się. Składniki aktywne w arbuzie poprawiają pracę układu krążenia.

Właściwości arbuza

Działa on moczopędnie. Polecany w chorobach nerek i układu moczowego. Orzeźwia i gasi pragnienie. Arbuz zapobiega podwyższeniu się poziomu cholesterolu. Wspomaga koncentrację. Polepsza jakość snu. Nie tylko sam owoc jest zdrowy, ale także jego pestki. Wykazują działanie przeciwbólowe i przeciwzapalne. Polecane przy infekcjach bakteryjnych. Pestki są pomocne przy zaparciach. Owoc ten możemy spożywać samodzielnie. Możemy również przygotować z niego sałatkę czy lemoniadę. Wystarczy pokroić arbuz na kawałki, usunąć pestki i zblendować z sokiem z cytryny. Do garnka dodać wodę i cukier. Po zagotowaniu, dolać ją do arbuza. Następnie przecedzić przez sito. Kolejno dodać lód w kostkach. Z arbuza możemy również przygotować sałatkę. W połączeniu z serem feta, sosem i miodem. Sprawdzi się także przepis na chłodnik z arbuza i truskawek. Należy pamiętać, że arbuz nie jest tylko wodą. Zawiera likopen, który blokuje naczynia krwionośne. Arbuz to również witamina A i C. Owoc ten jest polecany sportowcom. Zwiększa objętość mięśni podczas treningu. W jadłospisie każdego sportowca powinien się znaleźć arbuz. To źródło składników odżywczych. Arbuz możemy spożywać jako przekąskę. Możemy go łączyć z innymi produktami.

 

To sycący owoc, ale niskokaloryczny. Tak naprawdę w okresie letnim jest dostępny w każdym sklepie. Arbuz nie należy do drogich owoców. Jednak tak naprawdę wszystko zależy od jego odmiany. Na całym świecie istnieje ponad 1000 odmian arbuzów. Arbuz jest słodkim owocem. Doskonale komponuje się z wieloma daniami. Możemy z niego przyrządzić desery czy koktajle. Arbuz jest nie tylko soczysty, ale i zdrowy. Polecany zarówno dla dzieci jak i osób dorosłych. Możemy go spożywać samodzielnie. Świetnie nawodni nasz organizm. Obecnie dostępne są również arbuzy bezpestkowe. Warto go spożywać do śniadania czy kolacji. Za pomocą arbuza możemy przygotować podwieczorek. Arbuz jest popularnym owocem. Warto korzystać z jego właściwości latem, kiedy jest najbardziej dostępny. Tak naprawdę nie ma ograniczeń w przypadku jego spożycia. Oczywiście jak ze wszystkim należy zachować umiar. Arbuz jest polecany zwłaszcza osobom dbającym o sylwetkę. Możemy go jeść bez obaw o dodatkowe kalorie.

 

Artykuł powstał przy współpracy z http://internetowyblog.pl

Author: odchudzanienakawie.pl