Profilaktyka chorób a stosowanie musztardy

Musztarda jest jednym z najpopularniejszych dodatków do spożywanych przez nas potraw. Myśląc o niej, odruchowo wrzucamy ją „do jednego worka” z podobnymi sosami, takimi jak na przykład majonez, który nie ma najlepszego wpływu na nasze zdrowie. Dlatego też pewnie rzadko zastanawiamy się, czy musztarda jest zdrowa.

Korzystny wpływ musztardy

Musztarda to prawdopodobnie jeden z najzdrowszych dodatków, jakie możemy wybrać, by wzmocnić czy uatrakcyjnić smak posiłków. Pozytywne działanie, jakie może wywoływać na nasz organizm, zawdzięcza swojemu podstawowemu składnikowi, czyli gorczycy. Patrząc na minerały i witaminy zawarte w jej nasionach, nie można mieć wątpliwości, czy musztarda jest zdrowa. Jest i to bardzo – dzięki zawartym w sobie składnikom odżywczym korzystnie wpływa na pracę serca, poprawia trawienie, uśmierza ból gardła czy mięśni. Ale oprócz aktywnego działania, które może pomóc przy konkretnych dolegliwościach, musztarda wykazuje też wiele działań profilaktycznych, które bez wątpienia są tak samo cenne.

Musztarda zmniejsza ryzyko chorób

Profilaktyczne działanie, jakie możemy znaleźć w musztardzie, jest nie do przecenienia. Nie tylko poprawi naszą odporność i pomoże uniknąć infekcji czy przeziębień, lecz także przyczyni się do ochrony naszego organizmu przed konkretnymi jednostkami chorobowymi. Niacyna, czyli witamina B3 oraz kwasy omega-3 pomogą obniżyć poziom złego cholesterolu w naszym organizmie i razem z witaminą E zmniejszą ryzyko naszego zachorowania na miażdżycę. Ryboflawina, czyli witamina B2 wzmacnia działanie insuliny, dzięki czemu chroni przed cukrzycą oraz insulinoodpornością. Musztarda zawiera również antyoksydanty, które usuwają z naszego organizmu bardzo szkodliwe wolne rodniki, tym samym chroniąc nas przed wieloma chorobami, w tym również nowotworowymi. Znaczące działanie przeciwnowotworowe wykazuje również występujący w niej izotiocyjanian allilu. Sprawdza się szczególnie w profilaktyce raka pęcherza. Ponadto dodanie musztardy do ciężkostrawnych posiłków może zniwelować ryzyko nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a zawarte w niej minerały jak magnez, żelazo czy potas pomogą nam uniknąć anemii. Jak widać, nie tylko powinniśmy pozbyć się wątpliwości czy musztarda jest zdrowa, ale przede wszystkim częściej po nią sięgać.

 

Author: odchudzanienakawie.pl