Mango – właściwości

Mango, zdrowy owoc zarówno do dań na słodko jak i słono. To doskonały składnik to smoothie czy koktajli. Owoc ten posiada charakterystyczny smak. Drzewa manowca znajdziemy w klimacie pod zwrotnikowym i zwrotnikowym. Należy dodać, że mango jest źródłem witamin z grupy B, A, E czy C. Posiada także błonnik pokarmowy oraz liczne minerały. Zawiera między innymi: wapń, fosfor, potas czy magnez. Mango należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W sklepach możemy dostać mango dojrzałe, mające kolor pomarańczowo-czerwono-żółty.

 

Mango to inaczej owoc młodości. Stosowany nie tylko w kuchni, ale także kosmetyce. Mango obniża poziom cholesterolu we krwi, ułatwia przyswajanie żelaza. Jeden owoc to blisko 200 kcal. Na jego bazie możemy przyrządzić wiele potraw. Między innymi curry, sos słodko kwaśny czy kurczak pieczony z mango. Mango to słodki owoc o delikatnym miąższu. Zaliczany do egzotycznych owoców.

Właściwości mango

Mango zawiera także węglowodany, flawonoidy i antyoksydacyjny. Pestki z mango również pełnią ważną rolę. Z jego pestek produkuje się masło kosmetyczne. Kosmetyk ten nawilża, natłuszcza. Przyśpiesza gojenie się ran. Nazywany naturalnym filtrem. Pomaga w walce z rozstępami. Masło z pestek mango jest bezzapachowe. Mango to przede wszystkim soczysty owoc. Możemy go jeść samodzielnie, łączyć z nabiałem czy innymi spożywczymi produktami. Tak naprawdę z tego owocu możemy przyrządzić wiele potraw. Sałatkę, placki, naleśniki, zapiekankę, ciasto, sos czy danie jednogarnkowe. Mango powinno się znaleźć zarówno w diecie dzieci, jak i dorosłych. Z mango warto przygotować zdrowe i pyszne koktajle. Wystarczy kilka liści mięty, aby stworzyć duet doskonały. Na bazie mango możemy także przygotować zdrowe, domowe lody czy też gęste soki. Mango posiada szereg prozdrowotnych właściwości. Owoc ten możemy dostać tak naprawdę w każdym sklepie. Najlepiej jest wybierać okazy dojrzałe. Ważną informacją jest także kraj pochodzenia. Najsłodsze owoce pochodzą z Brazylii i Indii.

Mango świeże czy z puszki?

Obecnie możemy kupić mango pod różną postacią. W sklepach dostępne są świeże owoce i takie najlepiej wybierać. Możemy także dostać mango w puszcze, marynowane czy gotowy sok z mango. Wszelkie przetwory z mango znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach z kuchnią świata. Coraz popularniejsze jest mango suszone. Dostępne w opakowaniach o różnej wadze. To doskonała przekąska. Warto ją dodawać do płatków śniadaniowych czy granoli. Mango suszone posiada nieco inny smak. Jednak posiada praktycznie takie same właściwości jak świeży owoc. Za pojedynczy owoc mango zapłacimy od 5 do 15 a nawet 20 zł. Wszystko zależy od wielkości, kraju pochodzenia i gatunku. Mango warto spożywać regularnie. Doskonale wpływa ono na nasz organizm. To zdrowy i smaczny owoc. Niestety w Polsce jeszcze nie jest tak doceniany jak w innych krajach. Mango jest idealnym składnikiem do śniadania. W książkach kucharskich czy w internecie znajdziemy wiele przepisów na potrawy oraz desery z tym owocem.

Author: odchudzanienakawie.pl