Pizza to ulubione danie nie tylko Włochów, od wielu wielu lat skradła także i serca Polaków. Przepyszne chrupiące ciasto, serowe brzegi, ulubione dodatki. Na samą myśl aż ślinka cieknie. A jak jest pizza to i musi być pizzeria. Warszawa była kolebką powstawania pizzerii. Lata dziewięćdziesiąte to istny wysyp małych restauracji z napisem PIZZA.
Dzisiaj pizzeria 24h to już standard w większych miastach, a catering z dowozem to z kolei normalność też w tych mniejszych miejscowościach.
I to nie tylko w dzień, teraz pizza nocą nikogo już nie zdziwi. Właściciele knajp sporo muszą się natrudzić aby zaskoczyć czymś swoich klientów. Powstają coraz to wymyślniejsze restauracje serwujące coraz dziwniejsze dania. No bo jak można nazwać pizzę, która jest z czekolady. To już nie jest pizza. Albo pizza jako danie “luzem” na talerzu. Rodowity Włoch przeraziłby się widząc takie coś na swoim talerzu. Ale oczywiście tylu ilu przeciwników, tylu zwolenników. Są i tacy którym takie potrawy przypadły do gustu i nie widzą w tym nic złego.
Ja jednak pozostanę przy tradycyjnej pizzy z podwójnym serem, szynką, pieczarkami i cebulką. Klasyka i prostota. Idealne połączenie.
Najnowsze komentarze