Czym są alternatywne metody parzenia kawy?

Na świecie istnieje wiele rodzajów parzenia kawy. Poza klasycznymi sposobami wyróżnia się również inne, alternatywne metody. Dowiedz się, czym one są oraz poznaj najpopularniejsze z nich. 

Kawa alternatywna – co to?

Kawa alternatywna jest zamiennikiem klasycznej esencji przygotowywanej za pomocą ekspresu ciśnieniowego lub zwykłego parzenia. Wśród jej miłośników najczęściej można znaleźć osoby, które cenią sobie samodzielne, manualne przygotowywanie napoju. Kawa alternatywna charakteryzuje się bardzo intensywnym i aromatycznym smakiem. Aby przygotować tego rodzaju mieszankę, istotne są takie czynniki jak:

  • wybór wysokiej jakości ziaren,
  • sposób parzenia naparu,
  • jakość oraz rodzaj wykorzystanego sprzętu,
  • czas przygotowywania esencji. 

Niezależnie od tego, jaki efekt końcowy chce się uzyskać w trakcie przygotowywania kawy alternatywnej, należy pamiętać o tym, aby wykorzystywać wyłącznie wysokiej jakości produkty. Dotyczy to zarówno ziaren, jak i sprzętu. Bardzo dobre urządzenia oraz doskonałe mieszanki sprowadzane od cenionych producentów można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia

Jakie są alternatywne metody parzenia kawy?

Wyróżnia się wiele sposobów przygotowywania kawy alternatywnej. Do każdego z nich potrzebny jest nieco inny sprzęt. Niektóre metody wymagają większego doświadczenia, inne natomiast są banalnie proste. Niezależnie od tego, który sposób ostatecznie się wybierze, warto pamiętać o tym, że do przyrządzenia najbardziej wyrazistej i aromatycznej kawy, powinno się użyć świeżo zmieloną kawę ziarnistą. 

Chemex

Chemex to urządzenie, które przybiera bardzo ciekawy kształt przypominający klepsydrę. Dzięki temu możliwe jest przelewanie esencji z góry na dół przy pomocy filtra umieszczonego w naczyniu. Napój przyrządzony z Chemexa charakteryzuje się delikatną goryczką oraz odświeżającą kwasowością. Esencja jest jednak bardzo lekka i klarowna. Wyglądem przypomina herbatę i nie ma nic wspólnego z gęstym espresso. 

Kawiarka

Dość popularną metodą uzyskiwania kawy alternatywnej jest wykorzystanie kawiarki. Parzenie kawy za pomocą tego urządzenia nie wymaga wiele czasu i doświadczenia. Do specjalnego filtra znajdującego się w kawiarce należy umieścić świeżo zmieloną kawę ziarnistą, a do jej dolnego naczynia wlać odpowiednią ilość wody. Ciśnienie, które wytwarza się podczas podgrzewania urządzenia, sprawia, że do górnej części kawiarki dostaje się aromatyczna i pobudzająca kawa. 

French Press

French Press to urządzenie, które nazwą odstrasza wiele osób. Nic bardziej mylnego. Jest to sprzęt bardzo wygodny w użytkowaniu. Jego inna nazwa to prasa francuska. Urządzenie działa na zasadzie immersyjnego zaparzania kawy, co oznacza, że ziarna są aromatyzowane (infuzowane) w wodzie przez określoną ilość czasu, a następnie oddzielane za pomocą filtra od naparu. Jest to bardzo wygodny i szybki sposób parzenia kawy, który pozwala na uzyskanie wyśmienitego smaku esencji.  

Dripper 

Dripper to urządzenie, które przybiera kształt stożka lub lejka. Najczęściej porównuje się go do filiżanki. Parzenie kawy za pomocą tego sprzętu polega na przepływanie wody przez zmieloną substancję pobudzającą. Napar powoli skrapla się do naczynia, które można bezpośrednio wykorzystać do podania kawy. Esencja uzyskiwana za pomocą Drippera jest bardzo klarowna i najczęściej przybiera bursztynowy kolor. 

Ostateczną metodę należy dobrać do własnych preferencji smakowych. Osobom początkującym poleca się spróbowania kilku metod, tak aby pośród nich mogły znaleźć swoją ulubioną.

Author: odchudzanienakawie.pl