Jak zrobić kompot z truskawek w słoiki?

Któż w środku zimy nie snuł fantazji o wspaniałych, świeżych truskawkach? Niestety truskawek dobrej jakości nie znajdziemy o tej porze roku w sklepach. Jednak na ten czas owocowego niedosytu możemy się przygotować już latem, gdy truskawkowe krzaczki owocują, a lokalne bazary obfitują w pyszne i ekologicznie pozyskane owoce. Gdy mamy truskawki, nic więcej nam nie potrzeba do przygotowania wspaniałego kompotu, gdyż słoiki zazwyczaj znajdują się w dużych ilościach w każdym domu.

Przepis na kompot do słoików

Kompot z truskawek przyrządzamy w prosty sposób z wody oraz owoców. Na jeden litr wody potrzebujemy pół kilograma truskawek. Opcjonalnie można dodać cukier biały lub trzcinowy do smaku. Porządnie umyte pod bieżącą wodą truskawki pozbawiamy szypułek. Następnie nastawiamy odpowiednią ilość wody, wsypujemy cukier, garnek przykrywamy pokrywką i czekamy, aż całość się zagotuje. Gdy zaczyna wrzeć, ostrożnie dodajemy do wody truskawki. Należy przy tym uważać, by nie ochlapać się wrzątkiem. Gdy owoce są już w wodzie, należy odczekać, aż zawartość garnka znowu się zagotuje i następnie odmierzyć pięć minut gotowania.

Pasteryzowanie

Gdy w ten sposób przyrządzony kompot będzie jeszcze gorący, przelewamy go do słoików razem z truskawkami i nakładamy wieczka. By zachował on świeżość na dłużej, należy go pasteryzować. Słoiki z kompotem umieszczamy w garnku na ściereczce i całość zalewamy wodą do ok. 2/3 wysokości słoików. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ok. 15 minut. Kompot na zimę jest gotowy.

 

Author: odchudzanienakawie.pl