Marakuja – właściwości

Marakuja, czyli męczennica jadalna. Coraz bardziej dostępna. Posiada słodki smak, ma wiele wartości odżywczych. To składnik deserów oraz doskonała samodzielna przekąska. Marakuja jest owocem słodko-kwaśnym. Dodatkowo jest bardzo soczysta. Jej miąższ jest kleisty. Sprawdza się w upały, gdyż jest orzeźwiająca. Marakuję można dodawać do deserów, lodów czy galaretek.

Właściwości marakui

100 g owocu dostarcza blisko 100 kcal. Marakuja to dobre źródło witaminy z grupy B. Owoce marakui posiadają właściwości prozdrowotne. Dodaje ona energii, wspiera odporność organizmu. Usuwa nadmiar wody z organizmu, wspomaga układ nerwowy. Owoc ten jest źródłem błonnika. Marakuje pozytywnie wpływa na zdrowie psychiczne. Poprawia pracę serca, działa dezynfekująco . Owoce dostarczają błonnika, biała i węglowodanów. Marakuja jest niewielkim owocem. Posiada fioletową skórkę. Wystarczy przekroić ją na pół. Środek wyciąga się za pomocą łyżeczki. Marakuja jest kwaskowata. Warto ją jeść samodzielnie. Możemy w niej przygotować koktajle.

 

Warto ją łączyć z innymi egzotycznymi owocami. Z marakui możemy przygotować przetwory. Sprawdza się jako składnik deserów na zimno. To doskonały składnik sałatek. Marakuja działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Posiada działanie przeciwdepresyjne. Dodatkowo jest źródłem witamin A, C, K, żelaza oraz fosforu. Możemy ją kupić w dużych sklepach. Najlepiej wybierać tę dojrzałą, z pomarszczoną skórką. Charakteryzuje się prozdrowotnymi właściwościami. Obniża poziom cholesterolu. Jej spożywanie jest polecane osobom z anemią. Wykazuje działanie przeciwbólowe praz nasenne. Marakuja znajduje także zastosowanie w kosmetyce. Z jej pestek wytłaczany jest olej. Posiada on silne działanie antyutleniające oraz nawilżające. Polecany do skóry suchej i naczyniowej. Sprawdza się jako kosmetyków poprawiający kondycję włosów. Odżywia je i nawilża. Marakuję znajdziemy także w kosmetykach typu balsam do ciała czy krem do rąk. Owoc ten najczęściej jest sprzedawany na sztuki. Za jeden owoc marakui zapłacimy od 2 do 8 zł. Marakuję możemy dodawać do sosów i ciast. Ważną rolę odgrywają pestki marakui. To prawdziwa bomba witaminowa. Bogate w polifenole. Dostarczają naszemu organizmowi błonnik pokarmowy.

 

Pestki marakui wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pestki marakui są źródłem magnezu. Owoc ten powinien zagościć w naszej kuchni na stałe. Warto ją spożywać do śniadania czy do kolacji. Polecana dzieciom, osobom starszym. Za pomocą tego owocu możemy przygotować wiele pysznych deserów. Z marakui możemy sporządzić pyszny i zdrowy koktajl. Jeszcze kilka lat temu marakuja nie była tak dobrze znana jak jest teraz. Warto ją kupować i spożywać regularnie. Najlepiej wybierać świeże owoce. Na rynku możemy dostać wiele gotowych przetworów z marakui. Na przykład konfitury, owoce w syropie, marynowane, sałatki czy soki oraz musy. Marakuja to charakterystyczny owoc również pod względem wyglądu. Smaczny, zdrowy i oryginalny.

„Jestem zachwycona! Po miesiącu stosowania Ciao Slim Burn moja figura znacząco się poprawiła.” – Anna, Warszawa, 35 lat. – komentarz osoby stosującej Ciao Slim Burn 

 

Author: odchudzanienakawie.pl