Jakie jaja wybierać? Posłuchaj rad dietetyków

Czy jajka są zdrowe? Przez lata z tym produktem spożywczym wiązało się sporo kontrowersji, jednak dzisiaj wiadomo już, że osoby bez kłopotów cholesterolowych mogą spożywać je nawet kilka razy w tygodniu. Podobnie jak w przypadku każdej żywności, ważne jest jednak, aby wybierać jajka dobrej jakości ze sprawdzonych źródeł. Zdrowe, karmione w naturalny sposób kury to zdrowe jajko. Z tego też względu od razu można odrzucić te sygnowane na skorupce numerem 3 – pochodzą one z chowu klatkowego. Zwierzęta całe życie spędzają w zamknięciu, na ciasnej powierzchni, ulokowane jedna nad drugą. Karmi się je sztucznie, często hormonami wzrostu i antybiotykami, które wraz z pożywieniem trafiają do naszych organizmów. Jakie jajka w takim razie wybrać?

1. Jajka kurze i alternatywy

2. Cyfry na opakowaniu

3. Czy kolor skorupki ma znaczenie?

Wybierając jajka, nie skupiaj się na kuszących hasłach na opakowaniach. Sformułowania „jajka prosto ze wsi” czy „jajka z zagrody” tak naprawdę niczego nie oznaczają. Wszelkie informacje zakodowane są w kodzie cyfrowym.

Jajka kurze i alternatywy

Procentowo jajka kurze w większości składają się z wody. Pozostałymi składnikami są białka i tłuszcze. Co ciekawe, to białko jest w stu procentach przyswajalne, co stanowi ważną informację dla osób niejedzących mięsa. Znaleźć można tu również nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne: potas, fosfor, sód oraz witaminy: A, D, E oraz kwas foliowy. Jajka są niskokaloryczne – w 100 gramach znaleźć można zaledwie 143 kcal. Co ciekawe, mimo że znajduje się w nich cholesterol, nie powoduje on wzrostu cholesterolu we krwi. Sprzyja temu lecytyna, która dodatkowo ogranicza wchłanianie tłuszczu.

Osoby poszukujące alternatyw dla jajek kurzych mogą skorzystać także z nowoczesnej opcji, jaką stanowią jaja przepiórcze z dostawą do domu. Co prawda w przeliczeniu na wagę produktu, zawierają one – ze względu na zawartość białka i tłuszczu – więcej kalorii, ale pod względem zawartości witamin i minerałów prezentują się korzystniej. Są bogate w sole mineralne i witaminy – zawierają więcej witaminy A i B1. Mają pozytywny wpływ na profil lipidowy krwi, a dzięki obecności choliny wspomagają działanie błon komórkowych oraz systemu nerwowego. Warto zwrócić uwagę także na żelazo i selen.

Cyfry na opakowaniu

Niezależnie od tego, czy kupujesz jaja w sklepie online czy stacjonarnie, zwróć uwagę na oznaczenia na opakowaniu. Na co one wskazują?

Pierwsza cyfra określa sposób hodowania kur:

  • 0 – to chów ekologiczny: kury mają do dyspozycji kurnik i zagrodę, karmione są paszą z ekologicznych upraw, skubią trawę i wygrzebują z ziemi robaki,
  • 1 – to chów na wolnym wybiegu: zwierzęta w ciągu dnia przebywają na świeżym powietrzu, noc zaś spędzają w kurniku ze ściółką i grzędami,
  • 2 – to chów ściółkowy: co najmniej 1/3 powierzchni kurnika stanowi ściółka, jednak zwierzęta nigdy nie wychodzą na zewnątrz,
  • 3 – chów klatkowy: kury stłoczone są w klatkach ustawionych jedna na drugiej, z których nigdy nie wychodzą, karmi się je paszami i antybiotykami.

Kolejne oznaczenia w kodzie wskazują na:

  • kraj pochodzenia,
  • województwo,
  • powiat,
  • symbol zakresu działalności,
  • symbol fermy.

Czy kolor skorupki ma znaczenie?

Z kolorem skorupki kurzego jaja wiąże się wiele mitów. Niektórzy stoją na straży stanowiska, że wskazuje on nawet na sposób żywienia. Okazuje się jednak, że wyjaśnienie jest znacznie prostsze: zabarwienie skorupki uzależnione jest od upierzenia kury. Ciemniejsze ptactwo znosi ciemniejsze jajka, co wiąże się z genem odpowiedzialnym za pigmentację. Charakterystyczne są jajka od kur zielononóżek: wyróżniają się beżowym tonem.

Author: odchudzanienakawie.pl