Najzdrowsze smaki bywają gorzkie.

W Europie znana jest od roku 1528. Wtedy to, hiszpański konkwistador Hernan Cortes, przywiózł ją po raz pierwszy do swojej ojczyzny. Najpierw znana jako ziarna kakaowca. Obecnie ma coraz więcej miłośników. Popyt na nią z roku na rok rośnie. Ta prastara była bardzo gorzka, więc dosładzano ją miodem, by złagodzić naturalną gorycz.

Gorzka czekolada nie jest wyrobem czekoladopodobnym. Ta prawdziwa, to rarytas. Ma w sobie ogromne bogactwo składników i coraz częściej uznawana jest nie za deser, ale suplement. Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady są nieocenione. Aby czekolada mogła określać się mianem tej zdrowej, musi zawierać od 70 do 99 procent czystego kakao. To nasycenie tego składniku decyduje o jej smaku.

Zaskakuje swoją prozdrowotnością – moda na zdrowie.

• Jest dobrym źródłem energii. Pożywna, zawiera w sobie dużo błonnika i wiele składników odżywczych, dzięki którym dłużej czujemy się syci.
• Wspomaga serce. Zawarte w czekoladzie kakao tłumi stany zapalne i pomaga odwrócić uszkodzenia związane z przepływem krwi. Poprawia więc pracę układ krwionośnego i obniża ciśnienie. Badania pokazały, że fani ciemnej czekolady są w mniejszym stopniu narażeni na zawały i choroby serca związane z jego niewydolnością.
• Poprawia pracę umysłu. Ci, co ją jedzą, są bardziej skoncentrowani. To za sprawą magnesu, potasu i żelaza. Zaledwie kilka kostek rozjaśnia umysł, usprawnia pamięć i czas reakcji. Łatwiej nam podejmować decyzje i rozwiązywać problemy.
• Filtruje nerki. Znakomicie je oczyszcza, ponieważ stanowi łagodny środek moczopędny. Pomaga w tym duża zawartość alkaloidu teobrominy znajdująca się w czekoladzie. Osoby, które mają skłonność do infekcji dróg moczowych, powinny raczyć się jej smakiem.
• Odmładza i chroni naszą skórę. Bioaktywne związki to opaska chroniąca nas przed uszkodzeniami skóry, spowodowanymi nadmiernym nasłonecznieniem. Flawonole poprawiają przepływ krwi do skóry, i tym samym zagęszczają ją, odpowiednio też nawilżając. Jedzenie tego deseru przygotowuje więc nasze ciało na opalanie.
• Łagodzi kaszel. Naukowcy odkryli, że teobromina zawarta w czekoladzie hamuje kaszel. Dobra jest w przypadku przeziębień.

Składniki gorzkiej czekolady są odżywcze. Spożywanie jej w rozsądnych ilościach spowoduje, że będzie nam służyć jako lekarstwo. Jak z każdym suplementem, nie należy z nią przesadzać. Zresztą warto wybierać, tę najciemniejszą. Wówczas, pomimo że gorzko – cierpka, przyniesie najwięcej korzyści.

 

Author: odchudzanienakawie.pl