Jesienna dieta – jak odżywiać się, gdy za oknem robi się chłodniej?

Jesień to czas infekcji i częstych zachorowań na różne choroby. To właśnie jesienią jesteśmy szczególnie narażeni na działanie wirusów i bakterii, dlatego powinniśmy zadbać o nasz układ odpornościowy i próbować go wzmacniać. Najprostszym i najbardziej skutecznym sposobem na wzmacnianie odporności jest prawidłowa dieta, bogata w warzywa, owoce oraz ryby. Produkty te bogate są w witaminy i składniki odżywcze. Ze względu na zawartość błonnika produkty te regulują przemianę materii. Właściwa dieta to klucz do sukcesu, dlatego też warto do codziennej diety włączyć sezonowe warzywa i owoce.

Co włączyć do jesiennej diety?

Dieta na jesień powinna być bogata w składniki rozgrzewające. Ich efektem jest pomoc w utrzymaniu zgrabnej i smukłej sylwetki oraz walka z niskimi temperaturami powietrza. Takie odżywianie ma dobroczynny wpływ na ogólny stan naszego zdrowia. Produkty rozgrzewające mają dobroczynny wpływ na stan naszego zdrowia – podnoszą poziom odporności i jednocześnie pomagają ustrzec się przed chorobami i infekcjami.

Mitem jest, że jesienią potrzebujemy produktów o większej zawartości energetycznej. Jesienią bowiem mniej się ruszamy. Potrzebujemy więc mniej energii z pożywienia. Spacery w niskich temperaturach sprawiają, że spalamy więcej kalorii. Jeśli więc w naszej diecie nie znajdą się zbyt tłuste składniki, jesteśmy w stanie stracić zbędne kilogramy w krótkim czasie.

Podstawą jesiennej diety jest śniadanie – powinno ono być sycące i przygotowane na ciepło. Mogą to być placki owsiane. Mąka pszenna lub mąka razowa mogą być użyte do ich przygotowania. W roli śniadania idealnie sprawdzą się również produkty zbożowe, które dostarczą organizmowi niezbędnych witamin i składników odżywczych oraz tak ważnego dla nas – błonnika pokarmowego, który odpowiada za właściwe funkcjonowanie układu pokarmowego. Na obiad warto przyrządzić makaron razowy z dodatkiem warzyw.

Jak odżywiać się jesienią?

W jesiennej kuchni nie może zabraknąć także rozgrzewających przypraw. Przygotowując posiłki w dom u warto do ich przygotowania używać czosnku, który wykazuje działanie antybakteryjne. Czosnek poprawia również krążenie i reguluje przemianę materii. Jest naturalnym antybiotykiem i podnosi temperaturę ciała. To właśnie przyprawy rozgrzewające powinny stanowić podstawę jesiennej diety.

W jesiennej diecie nie powinno zabraknąć również zdrowych tłuszczów, takich jak oliwa z oliwek czy awokado. Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, których zadaniem jest obniżanie złego cholesterolu we krwi. Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdziemy również w rybach, oleju lnianym i orzechach włoskich. Warto więc produkty te włączyć do codziennej diety. Spożywanie zdrowych tłuszczy chroni również przed nadmiernym wzrostem masy ciała.

Są również produkty, których jesienią powinniśmy stanowczo unikać. Są to cytrusy, które mimo wysokiej zawartości witaminy C posiadają również właściwości wychładzające organizm. Z tego względu po cytrusy powinniśmy sięgać głównie w porze letniej.

W gronie produktów wychładzający znajdują się również jogurty oraz artykuły spożywcze, do produkcji których została użyta biała mąka. Pieczywo jasne warto więc zastąpić pełnoziarnistym chlebem lub bułkami.

 

Author: odchudzanienakawie.pl